top of page

Vi er ikke farlige

«Er det ikke farlig der?», hører jeg når jeg sier hvor jeg bor.

Vi er kriminelle. Farlige. De skumle ungdommene fra Søndre Nordstrand hvor alle røyker hasj, raner hverandre og skyter hverandre. Dette er bildet media har skapt på bydelen min.

Det var ikke før jeg begynte på videregående utenfor bydelen hvor jeg innså hvor sterke fordommer folk har ovenfor Søndre Nordstrand.


Det var i det øyeblikket hvor en klassekamerat fortalte at de hadde lært på skolen at de ikke måtte befinne seg på Østkanten etter klokken 8, fordi da ville de bli ranet. Jeg tror det var da jeg innså det. Ikke hvor farlig ungdommene i Søndre Nordstrand eller resten av Østkanten er. Men hvor farlig media er.


Et dårlig rykte

Jeg er veldig lei av det dårlige ryktet bydelen har fått uten at folk har satt en fot i bydelen vår, eller snakket med menneskene her. Vi blir sett på som kriminelle. Ungdommene blir stadig markert som en som er i politiets søkelys. Jeg hører fra flere unge gutter at de ofte, noen ganger ukentlig, blir stoppet for kontroll uten noe nærmere forklaring. Ofte blir de også møtt på av en aggressiv holdning. Og dette gjelder ikke bare Søndre Nordstrand. Men hele Østkanten.


Ungdommene våre mister stadig tillit til blant annet Politiet, politikerne og media. Fordi de vi skal se opp til, ser ned på oss. Dere skaper hatet. Det er dere som skaper aggresjonen. Det er dere som svikter oss. Og vi er alle veldig leie.


Hvor står alt det gode?

Området vårt har sine dårlige sider. Men også minst like mange gode. Media har skapt et meget ubalansert bilde på bydelen. NRK artikkelen fra 2017 har blant annet satt igjen et sterkt ukorrekt bilde på Søndre Nordstrand. Fortsatt finner jeg lite positivt i sosiale medier og i pressen om bydelen. For hvor skriver dere om det gode som skjer her? Hvor står det om alle de gode menneskene som bor her?


Det er på tide at noen gjør det.


UngBjørndal er et nytt ungdomsforum styrt av fem unge bydelsverter som gjør en helomvending for ungdom. De har ikke hatt ungdomsklubb på Bjørndal på flere år.

Sajid Malik er en ildsjel som har forandret mange liv i årevis. Han har også startet Southside, en møteplass for ungdom på Bjørnholt Vgs.


Vær Stolt Festivalen er noe vi alle på Søndre Nordstrand er stolte av. Det er en to dagers feiring hvor folk feirer det store mangfoldet bydelen har. Hjertet av Holmlia og andre foreninger bidrar også mye.


Ida Cecilia Juhasz er en drivkraft bak flere frivillige begivenheter i området, blant annet arrangør av utetreninger. Ida blir beskrevet av innbyggerne som en som har forandret mange liv.


Aziz Rehman er en annen ildsjel, som i 2018 fikk prisen Årets Rollemodell. Han startet Mangfoldhuset Mortensrud, fordi han ville engasjere og tilby positive aktiviteter til nærområdet.


Dette er bare et fåtall av alle menneskene som bor her. Men dette er oss. De «farlige» menneskene på Søndre Nordstrand.


Og til alle dere som lurer, og til alle som kommer til å spørre meg i fremtiden; «Nei, det er ikke farlig her.»


Referanser

Acharki, F. (2018, Juli 9). Nrk. Hentet fra Flere unge blir tatt for cannabis på østkanten – selv om det røykes mer i vest: https://www.nrk.no/osloogviken/flere-unge-blir-tatt-for-cannabis-pa-ostkanten-_-selv-om-det-roykes-mer-i-vest-1.14112100


https://www.nrk.no/norge/xl/gjenger-i-oslo_-ungdom-har-pistoler-og-barn-selger-hasj-1.13412236


49 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page